jadłospis – dieta podstawowa od dnia 08.07.2024r. do 14.07.2024r. (pdf)










W dniu 10.07.2024r na obiad dla pacjentów diety podstawowej podano zupę botwinkową z ziemniakami 0,25l (zamiast zupy kalarepkowej z ziemniakami 0,25l), co zmieni wartość kaloryczną i odżywczą diety podstawowej, tzn.:
Kaloryczność: 3287
Białko: 125g
Tłuszcze: 146g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 46,1g
Węglowodany: 344g
Błonnik pokarmowy: 32,5g
Cukry proste: 81,5g
Sól: 5,9g
W dniu 11.07.2024r na śniadanie dla pacjentów diety podstawowej podano nektarynę 1szt (zamiast brzoskwini), co zmieni wartość kaloryczną i odżywczą diety podstawowej, tzn.:
Kaloryczność: 3084
Białko: 96g
Tłuszcze: 129g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 35g
Węglowodany: 360g
Błonnik pokarmowy: 47g
Cukry proste: 71,2g
Sól: 5,5g