jadłospis – dieta podstawowa od dnia 09.09.2024r. do 15.09.2024r. (pdf)
W dniu 13.09.2024r na śniadanie dla pacjentów diety podstawowej podano jabłko 1 szt (zamiast brzoskwini 1 szt), co zmieni wartość kaloryczną i odżywczą diety podstawowej, tzn.:
Kaloryczność: 3207
Białko: 126g
Tłuszcze: 121g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 35g
Węglowodany: 383g
Błonnik pokarmowy: 41g
Cukry proste: 86.9g
Sól: 5g
W dniu 14.09.2024r na obiad dla pacjentów diety podstawowej podano kompot z jabłka i brzoskwini 0,25l (zamiast herbaty 0,25l), co zmieni wartość kaloryczną i odżywczą diety podstawowej, tzn.:
Kaloryczność: 2978
Białko: 101g
Tłuszcze: 124g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 57g
Węglowodany: 343g
Błonnik pokarmowy: 35g
Cukry proste: 70g
Sól: 5g