Program Dobry Posiłek – jadłospis od dnia 23.09.2024 r. do dnia 29.09.2024 r.

jadłospis – dieta podstawowa od dnia 23.09.2024r. do 29.09.2024r. (pdf)

W dniu 25.09.2024r na obiad dla pacjentów diety podstawowej podano zupę ogórkową z ziemniakami 0,25l (zamiast zupy kalarepkowej z ziemniakami 0,25l), co zmieni wartość kaloryczną i odżywczą diety podstawowej, tzn.:
Kaloryczność: 3254
Białko: 86g
Tłuszcze: 136g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 36.8g
Węglowodany: 386.6g
Błonnik pokarmowy: 34g
Cukry proste: 98g
Sól: 5,3g

W dniu 28.09.2024r na obiad dla pacjentów diety podstawowej podano zupę kalarepkową z ziemniakami 0,25l (zamiast żurku z ziemniakami 0,25l), co zmieni wartość kaloryczną i odżywczą diety podstawowej, tzn.:
Kaloryczność: 2939
Białko: 109g
Tłuszcze: 106g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 31.3g
Węglowodany: 359.2g
Błonnik pokarmowy: 38.2g
Cukry proste: 84.5g
Sól: 6.6g

W dniu 29.09.2024r na śniadanie dla pacjentów diety podstawowej podano nektarynkę 1 szt (zamiast pomarańczy 1 szt), co zmieni wartość kaloryczną i odżywczą diety podstawowej, tzn.:
Kaloryczność: 2728
Białko: 111g
Tłuszcze: 97g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 41.1g
Węglowodany: 338.1g
Błonnik pokarmowy: 31.1g
Cukry proste: 64.7g
Sól: 5.5g

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dobry Posiłek. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.