jadłospis – dieta podstawowa od dnia 07.10.2024r. do 13.10.2024r. (pdf)










W dniu 08.10.2024r. na obiad dla pacjentów diety podstawowej z powodu awarii dostawcy podano herbatę 0,25l (zamiast maślanka 0,3l), co zmieni wartość kaloryczną i odżywczą diety podstawowej, tzn.:
Kaloryczność:3097
Białko: 81g
Tłuszcze: 131g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 36g
Węglowodany: 411.4g
Błonnik pokarmowy: 31.4g
Cukry proste: 91.1g
Sól: 5g
W dniu 11.10.2024r. na posiłek nocny dla pacjentów diety podstawowej z powodu niedostarczenia produktu przez dostawce podano Ryżankę w tubce bez cukru 1szt (zamiast Jaglanki w tubce bez cukru 1szt), co zmieni wartość kaloryczną i odżywczą diety podstawowej, tzn.:
Kaloryczność:3006
Białko: 135g
Tłuszcze: 91g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 36g
Węglowodany: 388.9g
Błonnik pokarmowy: 41.6g
Cukry proste: 80.6g
Sól: 4g
W dniu 12.10.2024r na obiad dla pacjentów diety podstawowej podano kompot jabłko gruszka 0,25l (zamiast herbaty 0,25l), co zmieni wartość kaloryczną i odżywczą diety podstawowej, tzn.:
Kaloryczność: 3032
Białko: 107g
Tłuszcze: 128g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 42.5g
Węglowodany: 341g
Błonnik pokarmowy: 37.5g
Cukry proste: 72.4g
Sól: 6.2g
W dniu 12.10.2024r na posiłek nocny dla pacjentów diety podstawowej podano maślankę naturalną 0,3l (zamiast kefiru naturalnego 0,3l), co zmieni wartość kaloryczną i odżywczą diety podstawowej, tzn.:
Kaloryczność: 3032
Białko: 107g
Tłuszcze: 128g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 42.5g
Węglowodany: 341g
Błonnik pokarmowy: 37.5g
Cukry proste: 72.4g
Sól: 6.2g