Program Dobry Posiłek – jadłospis od dnia 15.04.2024 r. do dnia 21.04.2024 r.

Jadłospis – dieta podstawowa od dnia 15.04.2024 r. do dnia 21.04.2024 r.

W dniu 15.04.2024r na śniadanie pacjentom diety podstawowej nie podano kaszy jęczmiennej na mleku 0,3l z powodu zwarzenia się mleka, a na kolację zamiast pasztetu drobiowego podano jajka gotowane 2szt, co zmieni wartość kaloryczną i odżywczą diety podstawowej, tj.:
Kaloryczność: 2486
Białko: 109g
Tłuszcze: 72,5g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 31,9g
Węglowodany: 322g
Błonnik pokarmowy: 35,9g
Cukry proste: 75,2g
Sól: 4,3g

W dniu 17.04.2024r. pacjentom diety podstawowej na śniadanie zamiast filetu pieczonego z kurczaka 60g podano polędwicę drobiową 60g, a do obiadu podano napój z kisielu z bananem 0,3l, co zmieni wartość kaloryczną i odżywczą diety podstawowej:
Kaloryczność: 2733
Białko: 85g
Tłuszcze: 89g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 28,3g
Węglowodany: 373g
Błonnik pokarmowy: 35,2g
Cukry proste: 90,7g
Sól: 6,7g

W dniu 18.04.2024r na kolację pacjentom diety podstawowej podano wędlinę: filet pieczony z piersi kurczaka 60g (zamiast polędwicy drobiowej 60g), co zmieni wartość kaloryczną i odżywczą diety podstawowej:
Kaloryczność: 2591
Białko: 116g
Tłuszcze: 90g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 35,8g
Węglowodany: 294g
Błonnik pokarmowy: 35,6g
Cukry proste: 79,4g
Sól: 4,1g

W dniu 21.04.2024r. na posiłek nocny pacjentom diety podstawowej podano mus owocowy w tubce bez cukru 1szt (zamiast musu owocowo-warzywnego w tubce bez cukru 1szt), co zmieni wartość kaloryczną i odżywczą diety podstawowej:
Kaloryczność: 2793
Białko: 96,5g
Tłuszcze: 111g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 54,5g
Węglowodany: 334g
Błonnik pokarmowy: 35,9g
Cukry proste: 68,1g
Sól: 6,5g

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dobry Posiłek. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.